Zoeken naar Mariken

Al enkele jaren speelde Marga van den Heuvel met het idee een prentenboek te maken van het mirakelspel uit het begin van de 16e eeuw: Die waerachtige ende seer wonderlycke historie van Mariken van Nieumeghen die meer dan seven jaren met den duvel woonde ende verkeerde. Dit idee ontaardde in een zoektocht naar de oorsprong van haar fascinatie voor Mariken van Nieumeghen. Het resultaat verscheen in juli 2011 in de vorm van een boek en een gelijknamige tentoonstelling in Museum Het Valkhof.

Het boek Zoeken naar Mariken is een beeldreis in dagboekvorm. Met kleine handgeschreven teksten, overwegingen, schetsen en illustraties vertelt Mariken zelf haar beleving van haar wonderlijke avonturen met Moenen. De stijl houdt het midden tussen een prentenboek en een graphic novel. Het boek werd in eigen beheer uitgebracht in een oplage van 666 en is nagenoeg uitverkocht.

In november 2011 werd het boek Zoeken naar Mariken bekroond met een Gouden Meeuw voor beste vormgeving.

Museum Het Valkhof gaf Marga van den Heuvel de kans om een tentoonstelling in te richten van haar boek. Dit werd een parcours van kijkdozen waarbij je letterlijk door het boek kon lopen of door kleine kijkgaatjes kon loeren. De tentoonstelling werd door bijna 10.000 bezoekers bezocht!

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling

 

 

  • Bijzondere tentoonstelling. Ook voor mij als volwassene was het een bijzondere, kunstige tocht langs de beelden en geluiden. Zeer geslaagde hervertelling en de sfeer van het verhaal is mooi gepakt en weergegeven in kleuren en beelden.
  • Mooi vormgegeven! Wij denken dat Moenen een loverboy is. Gelukkig dat oom Gijsbrecht op Mariken bleef wachten. Ontroerend verhaal.
  • “Het is net of we ín een boek zitten” zei een meisje dat ik niet ken. En ze sloeg daarmee de spijker op zijn kop.
  • Ik vond het leuk en leerzaam maar die Moenen heeft een enge kop!
  • Ik vond het eng en mijn papa ook!
  • Erg mooi weergegeven, tevens een goed verhaal. Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook aan te raden voor volwassenen.
    Erg mooi weergegeven, tevens een goed verhaal