Zoeken naar Mariken

Al enkele jaren speelde Marga van den Heuvel met het idee een prentenboek te maken van het mirakelspel uit het begin van de 16e eeuw: Die waerachtige ende seer wonderlycke historie van Mariken van Nieumeghen die meer dan seven jaren met den duvel woonde ende verkeerde. Dit idee ontaardde in een zoektocht naar de oorsprong van haar fascinatie voor Mariken van Nieumeghen. Het resultaat verscheen in juli 2011 in de vorm van een boek en een gelijknamige tentoonstelling in Museum Het Valkhof.

Het boek Zoeken naar Mariken is een beeldreis in dagboekvorm. Met kleine handgeschreven teksten, overwegingen, schetsen en illustraties vertelt Mariken zelf haar beleving van haar wonderlijke avonturen met Moenen. De stijl houdt het midden tussen een prentenboek en een graphic novel. Het boek werd in eigen beheer uitgebracht in een oplage van 666 en is nagenoeg uitverkocht.

In november 2011 werd het boek Zoeken naar Mariken bekroond met een Gouden Meeuw voor beste vormgeving.

Museum Het Valkhof gaf Marga van den Heuvel de kans om een tentoonstelling in te richten van haar boek. Dit werd een parcours van kijkdozen waarbij je letterlijk door het boek kon lopen of door kleine kijkgaatjes kon loeren. De tentoonstelling werd door bijna 10.000 bezoekers bezocht!

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling

 

 

  • Ik vind het prachtig! Met name het idee erachter en dat ‘Moenen echt van Mariken houdt!’
  • Papa en mama zijn buiten, de kinderen nog (lang) niet en horen we genieten van de fantastische rondleiding. Dank u.
  • Een kinderdroom komt uit.. allemaal kijkdozen! En wat zijn ze mooi. Fantastische tentoonstelling.
  • Prachtig en betoverend met passende muziek, inrichting, decor met rozenblaadjes en kaarsvet op de slaapkamer is geweldig. Mocht er ooit nog een kans komen om deze tentoonstelling in Maastricht of Antwerpen te bezichtigen dan zou ik dat zeker met de kinderen doen.
  • Samen met kleinzoon van 7 de tentoonstelling doorgelopen. Kleinzoon vond het heel mooi maar de vragen nog iets te moeilijk dus oma notuleerde. “Opa en oma” zijn helemaal weg van de tentoonstelling. Wat een prachtig werk van de kunstenaar. Dit zou als gesamtkunstwerk bewaard moeten blijven. Alle lof!
    Samen met kleinzoon
  • Ik ben voor de tweede keer geweest. Vond het fantastisch.