NICOLAAS EN DE PRINSES UIT HET OOSTEN

NICOLAAS EN DE PRINSES UIT HET OOSTEN
10 oktober 2017 Marga van den Heuvel

Er was eens een oosterse prinses die meer dan duizend jaar geleden hier naartoe kwam om te trouwen met een prins uit het westerse keizerrijk…

Kom van 14 oktober 2017 t/m 7 januari 2018 naar Museum Het Valkhof in Nijmegen en ontdek het bijzondere verhaal van prinses Theophanu en hoe zij de heilige Nicolaas meebracht naar Nederland. Ga mee op avontuur en wandel door het sprookjesachtige decor vol kijkkasten!

Tegenwoordig kent iedereen in ons land Sint Nicolaas, maar dat was ooit anders. Zo’n duizend jaar geleden kwam hij voor het eerst in Nederland terecht, in Nijmegen om precies te zijn. De zoon van prinses Theophanu, Otto genaamd, bouwde toen een kapel ter ere van zijn moeder. De stenen kapel staat er nog altijd: de Nicolaas-
kapel in het Valkhofpark. Otto wijdde de kapel aan Nicolaas van Myra, een bisschop die in het land van zijn moeder heel beroemd was. Deze Nicolaas is daarna in heel Nederland ongekend populair geworden. Duizend jaar later kennen we hem nog steeds en vieren we elk jaar feestelijk zijn verjaardag: Sinterklaas!

Het beeldverhaal, de illustraties en het ontwerp van de tentoonstelling zijn in handen van beeldend kunstenaar en illustratief vormgever Marga van den Heuvel. Samen met haar team van Maartse Hazen bouwde ze in 3 maanden tijd aan deze kleurrijke familietentoonstelling.