BAGGER! HET BEGIN VAN DE NEDERLANDSE GESCHIEDENIS.

BAGGER! HET BEGIN VAN DE NEDERLANDSE GESCHIEDENIS.
1 augustus 2018 Marga van den Heuvel

De expositie is wegens succes verlengd tot 17 maart 2019!

In Museum Jan Cunen in Oss is vanaf 29 september 2018 de expositie Bagger! Het begin van de Nederlandse geschiedenis te zien. In deze expositie staat de archeologische vindplaats Kessel (Lithse Ham) centraal. Kessel ligt aan de Maas en vormt samen met de nabijgelegen vindplaats Over de Maas (Moordhuizen) de grootste archeologische vindplaats van Nederland. Bij baggerwerkzaamheden zijn en worden hier enorme hoeveelheid archeologisch materiaal naar boven gehaald waaronder zwaarden, schilden en helmen, bijlen, sieraden, gordelhaken, ketels, munten, aardewerk, dierlijk botmateriaal en menselijke skeletresten met duidelijke sporen van geweld.

In de tentoonstelling Bagger! worden de verschillende verhalen die bij de vondsten horen verteld. Daarnaast worden de vondsten met de vroegste historische bronnen over onze streken verbonden. Daaruit rijst een opmerkelijk beeld: een grindgat aan de Maas lijkt in meerdere opzichten het begin te vormen van de geschreven geschiedenis van Nederland.

Maartse Hazen ontwierp in samenwerking met Bureau Tijdlijn de tentoonstelling en het bijbehorende leadbeeld. Ook verzorgde Maartse Hazen de vormgeving van het gelijknamige boekwerk, te verkrijgen in de museumshop.