Theatergroep Spaanse Peper initieert culturele producties en uitgaven aan de hand van unieke locaties en de verhalen die hiermee samenhangen. ‘Manneneiland’ is zo’n locatie. In de periode van september 1944 tot mei 1945 vormde het gebied tussen de Waal en de Rijn, waar ook Lent toe behoort, een front tussen de geallieerden en de Duitse troepen. Het was een niemandsland, omdat bijna alle bewoners verplicht geëvacueerd waren. Een duizendtal mannen bleef achter; zij droegen de zorg voor de oogst, het vee en en de andere bezittingen. Hun vrouwen en kinderen waren op gezag van de autoriteiten met onbekende bestemming vertrokken. Terugkeer was pas na ruim zeven maanden mogelijk.
Met een theatervoorstelling en een expositie werden de verhalen van Manneneiland verteld op de plek waar het ook daadwerkelijk gebeurde: de historische tuinderij in Lent.
Maartse Hazen bedacht 5 deuren waarachter de beleving van de oorlog vanuit 5 verschillende perspectieven werd verteld. Deze huisjes stonden los op het erf van de tuinderij. Op basis van interviews en verhalen werden de huisjes ingericht.
Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls opende in aanwezigheid van nabestaanden en familieleden van betrokkenen de tentoonstelling.